Tsjechië haakte tijdens de top af in verband met de eigen grondwet. Groot-Brittannië had eerder al besloten om politieke redenen niet mee te doen. Premier Mark Rutte zei te betreuren dat deze landen zich niet aansluiten. Het niet meedoen van Tsjechië bestempelde hij niet ,,als een probleem met een hoofdletter P. Het is wel jammer. Hoe meer, hoe beter”.

Met het pact moet het verloren vertrouwen van de financiële markten weer worden teruggewonnen. De 25 landen verplichten zich hun begrotingstekort en staatsschuld binnen de perken te houden. Ook moeten zij zich naar Duits voorbeeld binden aan een zogenoemde schuldenrem. De landen accepteren ook een strengere controle van hun begrotingen en hardere straffen tegen zondaars.

Meerwaarde

,,Voor geen enkel land een gratis ritje”, aldus Rutte na afloop. De minister-president ziet een duidelijke meerwaarde in dit nieuwe verdrag ten opzichte van al bestaande verdragen. Er zijn volgens hem grote verbeteringen. Zo zal het lastiger worden kritische besluiten van de Europese Commissie over zondaars terug te draaien. Ook wees hij op de rol van het Europees Hof van Justitie dat in laatste en ultieme instantie zondaars kan straffen.

Het niet-euroland Polen had eerder maandag nog gedreigd het pact niet te ondertekenen als het niet mee mocht doen aan de topvergaderingen van de eurolanden. Als compromis krijgen alle niet-eurolanden nu het recht bij bepaalde onderwerpen aan tafel te zitten, bijvoorbeeld als het gaat over hervormingen van de basisregels van de gemeenschappelijke munt.

Rutte zei te verwachten dat Groot-Brittannië zich niet zal verzetten tegen het gebruiken van de Europese instanties voor de handhaving van het nieuwe verdrag. Het pact zal tijdens de volgende top op 1 en 2 maart officieel worden ondertekend.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl